1. نوزاد از بدو تولد تا شش ماهگي به طور انحصاري از شير مادر تغذيه شود. شير در روزهاي اول كم است كه آغوز ناميده مي شود و براي نوزاد كافي است. به تدريج كه نياز نوزاد بيشتر مي شود مقدار شير هم زيادتر مي شود.
2. از آب جوشيده، آب قند و گلوكز، شيشه و پستانك استفاده نشود.
3. شيردهي بر اساس ميل و نياز نوزاد در شرايط مناسب باشد.
4. قبل از هر شيردهي دست هاي خود را بشوييد.
5. 15 تا 20 دقيقه بعد از شير خوردن آروغ نوزاد را بگيرند. در صورتي كه نوزاد زير سينه به خواب برود احتياج به بيدار كردن و گرفتن آروغ ندارد. او را به روي پهلوي راست بخوابانيد كه در صورت استفراغ شير به ريه برنگردد و از عوارض آن جلوگيري شود. مدتي كه گذشت او را به روي پهلوي چپ بخوانيد.
6. جهت جلوگيري از ترك و زخم سينه در موقع شيردهي تمامي هاله سينه (قسمت قهوه اي رنگ) داخل دهان نوزاد باشد يعني چاله نوزاد روي سينه مادر باشد و پس از پايان شيردهي در صورت زخم بودن سينه مقداري از شير خود را به سينه بماليد.
7. از قرار دادن نوزاد در نزديكي پنجره و بخاري اجتناب شود.
8. از گرم نگه داشتن بيش از حد نوزاد با لباس خودداري شود و لباس طوري پوشانيده شود كه نوزاد عرق نكند. بهترين دماي بدن نوزاد در زير بغل 36.5 مي باشد. بهترين دماي اطاق براي نوزاد 24 الي 25 درجه و بهترين درجه رطوبت 40 الي 45 مي باشد. دماي اطاق براي نوزاد زير دو كيلوگرم 26 الي 27 درجه مي باشد.
9. از تشك و كيسه خواب پشم شيشه (الياف صنعتي) به علت گرم كردن بيش از حد نوزاد و حساسيت زا بودن كمتر استفاده شود.
10. از گذاشتن بالش زير سر نوزاد و شيرخوار خودداري شود.
11. در اطاق و هواي مناسب نوزاد احتياج به كله و جوراب و لباس سراسري ندارد.
12. تا زماني كه بند ناف وجود دارد از حمام كردن نوزد خودداري كنيد. بعد از افتادن بند ناف، نوزاد هفته اي دو بار در اطاق حمام شود. در صورت استفاده از حمام، در حمام نيمه باز باشد تا از گرمازدگي نوزاد جلوگيري شود.
13. هيچ نوع ماده ضدعفوني كننده از قبيل الكل سفيد، بتادين و ... براي ناف استفاده نشود و از قرار دادن ناف درون پوشك خودداري كنيد و از ناف بند استفاده نشود و با آب خيس نشود.
14. اطاق نوزاد بايستي روشن باشد ولي استفاده از نور آفتاب مستقيم مضر است.
15. به منظور سلامتي نوزادان و شيرخواران از دود كردن اسپند، استفاده از پودرهاي آرايشي، عطر، ادكلن، سيگار و گل هاي معطر خصوصا گل مريم اجتناب كنيد.
16. بزاق شيرخواران از 3 ماهگي جاري مي شود و حدودا يك سالگي مي توانند آب دهان را قورت دهند.
17. عطسه و گرفتگي بيني در ماه هاي اول طبيعي است و علامت سرماخوردگي نيست. مدفوع نوزادي كه شير مادر مي خورد آبكي و بلغمي و تعداد دفعات آن نسبتا زياد است (شبيه مدفوع اسهالي) ولي چنانچه حال عمومي نوزاد خوب و وزن گيري مناسب باشد، اسهال نيست.
18. جهت جلوگيري از خشكي و سوختگي پوست بدن، از روغن بادام شيرين يا وازلين استفاده شود و به هيچ عنوان از پودر استفاده نشود.
19. براي تميز كردن بيني نوزاد يا گرفتگي بيني از اسپري كلريد سديم (65 درصد) استفاده كنيد.
20. براي جلوگيري از عفونت انگشتان دست نوزاد از كوتاه كردن ناخن در هفته هاي اول تولد خودداري كنيد.
21. از فشار دادن سينه هاي متورم نوزاد و ماساژ دادن آن اجتناب كنيد.
22. گاهي لكه هاي گلي رنگ در پوشاك شيرخواران به علت اورات موجود در ادرار ديده مي شود كه بيماري محسوب نمي شود و آزمايش ادرار هم طبيعي است.
23. در هنگام پريدن شير در حلق نوزاد آرامش خود را حفظ كرده و يك تا دو ضربه به كف پاي نوزاد زده تا گريه كند و شير از دهان نوزاد خارج شود.
24. هر چه نوزاد ملاقاتي كمتر داشته باشد، سالم تر است، خصوصا افرادي كه سرفه و عطسه مي كنند، سيگاري هستند يا راهنمايي نادرست مي كنند.
25. اگر نوزاد در روزهاي 3 و 4 تولد زرد شد، حتما به پزشك مراجعه كنيد.
بيشتر بخوانيد : راهنماي جامع خريد صندلي ماشين كودك
26. مادران شيرده از خوردن بيش از دو ليوان شير در روز، پياز، سير، شكلات، كاكائو، نسكافه، خيار سبز و خيار شور خودداري كنند.
27. به شيرخواران زير يك سال عسل، سفيده تخم مرغ، غذاي ترش، شيرين و ادويه دار و شير پاستوريزه داده نشود.
28. استفاده از لاك به علت داشتن سرب و آرسنيك و پاك كردن آن با استون كه در تماس با پوست جذب مي شود براي اطفال مضر مي باشد.
29. خانم ها با بچه بغل، روي صندلي جلو اتومبيل سوار نشوند.
30. با داشتن بخاري گازي از دستگاه بخور سرد يا گرم استفاده نكنيد.
31. به منظور وزن گيري بهتر اطفال و شيرخواران از دادن موز، خيار سبز، چاي، بيسكوئيت، پفك، چيپس، شكلات، آدامس، آجيل، سوسيس، كالباس، سانديس، شير كاكائو، بستني، يخمك، لواشك و مشابه آن خودداري شود.
32. غذاي تسويه شده براي كودكان دو سال به بالا، شير نصف ليوان روزي دو تا سه مرتبه، ميوه روزي يك مرتبه، يك روز در ميان يك عدد تخم مرغ، غذاي سفره (روزانه)، در صورتي كه يك مرتبه غذاي پختني باشد براي دفعه بعد نگهداري شود، عصرانه نان و پنير و گردو و كره و مربا و امثال آن.
منبع : برترين ها
- چهارشنبه ۱۲ آبان ۰۰ | ۱۰:۵۰
- ۹ بازديد
- ۰ نظر